Belajar Buat Blog Yang Sebenar Tapi Power Macam Mana?

Sebelum saya cerita lebih lanjut pasal….

 

Lebih “afdal” rasanya saya ceritakan asam garam saya sendiri bagaimana saya bermula dan boleh berjaya buat duit online daripada sebuah blog platform percuma iaitu wordpress.com (platform bina blog percuma yang anda sedang baca ini)

Cukuplah sekadar anda tahu nama online saya – si bongkok

Saya mula aktif online sejak tahun 2000 lagi. Saya aktif online dengan Β mula-mula hari-hari daftar email hotmail serta yahoomail sebab nak dapat nama sendiri ( SAMPAI SEKARANG TAK DAPAT PON!), cari lagu mp3, CHIT-CHAT dalam ruangan siber mIRC DAN ICQ, bermain game ragnarok – red alert command and conquer dan macam-macam lagi.

Hampir 5 tahun saya online di internet hanya lebih kepada urusan lebih kepada GAMES & CHAT sahaja..

Dan selepas ini saya mulai BOSAN cuba mencari aktiviti baru untuk ONLINE di internet.Dan saya diperkenalkan oleh rakan saya kepada sebuah website iaitu CARIGOLD dan WANGCYBER sekitar tahun 2006.

Dari kedua-dua website inilah saya mula belajar selok-belok buat duit online dari internet

Dalam banyak-banyak yang saya belajar pasal buat duit online di internet, saya tertarik dengan perkara – BLOG

Dan apa yang membuatkan saya tertarik dengan blog? Sebab dari blog juga anda beberapa orang blogger ternama di luar negara mampu capai kebebasan kewangan yang sebenar…

belajar buat blog, belajar buat blog percuma, menulis blog, menjana pendapatan melalui Blog, tips penulisan blog, rahsia blogger, contest seo belajar buat blog, perniagaan internet, panduan buat blog percuma, teknik buat blog percuma,
belajar buat blog, belajar buat blog percuma, menulis blog, menjana pendapatan melalui Blog, tips penulisan blog, rahsia blogger, contest seo belajar buat blog, perniagaan internet, panduan buat blog percuma, teknik buat blog percuma,

Saya pon cakap pada diri saya…..

Kalo aku tak capai taraf JUTAWAN sekalipon dengan blog, tapi setidak-tidaknya aku boleh buat duit dengan blog secara konsisten setiap bulan demi kelangsungan hidup aku dan keluarga kecilku….
belajar buat blog, belajar buat blog percuma, menulis blog, menjana pendapatan melalui Blog, tips penulisan blog, rahsia blogger, contest seo belajar buat blog, perniagaan internet, panduan buat blog percuma, teknik buat blog percuma,
Demi kelangsungan hidup? Itu saya tapi rupanya orang lain yang JAUH LEBIH HEBAT dari saya juga mengalami masalah mencari pendapatan tambahan demi kelangsungan hidup juga….
belajar buat blog, belajar buat blog percuma, menulis blog, menjana pendapatan melalui Blog, tips penulisan blog, rahsia blogger, contest seo belajar buat blog, perniagaan internet, panduan buat blog percuma, teknik buat blog percuma,
belajar buat blog, belajar buat blog percuma, menulis blog, menjana pendapatan melalui Blog, tips penulisan blog, rahsia blogger, contest seo belajar buat blog, perniagaan internet, panduan buat blog percuma, teknik buat blog percuma,

Dan selepas itu saya mula aktif buat blog. Mula-mula buat blog ingat senang tapi tak sangka susah daripada apa yang saya jangka.

Lihat member berjaya buat blog dengan beli domain berbayar, saya pon follow juga…beli laa hampir (beratus juga domain berbayar pernah saya beli) sebab nak jadi POWER punya pasal.

Akhirnya berjaya juga saya dengan beberapa blog tersebut ( tak perlulah saya bagitau disini sebab faktor keselamatan dan kelangsungan hidup… πŸ˜› ) tapi hampir 50% juga saya gagal dalam membina blog tersebut.

Dan setelah hampir 10tahun saya bergelumang dengan sepak terajang dalam arena blogging tempatan mahupun antarabangsa, kini saya berjaya juga untuk mencapai matlamat kecil saya – BUAT DUIT ONLINE SECARA KONSISTEN MELALUI MEDIUM BLOG PERCUMA!

Dan antara hasil kecil saya sehingga hari ini termasuklah….
belajar buat blog, belajar buat blog percuma, menulis blog, menjana pendapatan melalui Blog, tips penulisan blog, rahsia blogger, contest seo belajar buat blog, perniagaan internet, panduan buat blog percuma, teknik buat blog percuma,
belajar buat blog, belajar buat blog percuma, menulis blog, menjana pendapatan melalui Blog, tips penulisan blog, rahsia blogger, contest seo belajar buat blog, perniagaan internet, panduan buat blog percuma, teknik buat blog percuma,
belajar buat blog, belajar buat blog percuma, menulis blog, menjana pendapatan melalui Blog, tips penulisan blog, rahsia blogger, contest seo belajar buat blog, perniagaan internet, panduan buat blog percuma, teknik buat blog percuma,

Takde lah banyak sampai RM10K sebulan macam blogger ternama yang anda baca diawal blog ini tadi. Sebab saya bukanlah blogger ternama pon…. πŸ™‚

Sebab objektif utama saya buat blog selain mampu buat duit online adalah :

1) Dari blog saya belajar kenal erti hidup yang sebenar
– Kenapa saya cakap macam tue? Dulu masa bujang, saya hanya fikir kerja kerajaan sahaja tapi bila dah mampu buat duit online dari blog, saya pon tahu yang tak mustahil pon untuk kerja dari rumah. Dari blog juga saya juga telah tahu selok belok menjadi bos family yang baik dari panduan menjadi ibubapa cemerlang… πŸ™‚

belajar buat blog, belajar buat blog percuma, menulis blog, menjana pendapatan melalui Blog, tips penulisan blog, rahsia blogger, contest seo belajar buat blog, perniagaan internet, panduan buat blog percuma, teknik buat blog percuma,

2) Dapat membantu orang lain melalui penulisan blog
– Kebanyakkan daripada kita hari ini akan mencari jalan penyelesaian segera melalui internet. Dan melalui blog juga dapat membantu menyelesaikan masalah-masalah tersebut. Saya berasa gembira apabila ada pengunjung blog-blog yang telah saya bina dapat memperolehi maklumat-maklumat penting disana. Walaupon bukanlah seperti membantu orang lain menjana pendapatan melalui internet sehingga beratus-ratus ribu ringgit dalam sebulan, setidak-tidaknya dapat juga laa mereka menjana wang walaupon serendah RM1… πŸ™‚

3) Dapat berinteraksi dan berkenalan dengan blogger lain
– Memandangkan saya nie pemalu dan tidak kacak seperti fattah amin hero pujaan Mr Pilot tue, tak ramai laa blogger-blogger luar yang saya kenal. Tapi saya pulak sering follow mereka secara senyap-senyap sehinggakan ada yang saya anggap seperti idola saya…Siapa orangnya? Mungkin anda yang sedang membaca blog ini…Tak percaya? πŸ™‚

belajar buat blog, belajar buat blog percuma, menulis blog, menjana pendapatan melalui Blog, tips penulisan blog, rahsia blogger, contest seo belajar buat blog, perniagaan internet, panduan buat blog percuma, teknik buat blog percuma,

Ok! Kisah asam garam buat duit di internet melalui blog telah saya kongsikan. Kini saya nak kongsikan rahsia hebat yang boleh anda perolehi apabila belajar buat blog daripada…..

JOM BELAJAR BUAT BLOG YANG MUDAH DAN PERCUMA SAMPAI ANDA BOLEH JADI JUTAWAN SATU HARI NANTI…TAKNAK KER? TONTON JAP VIDEO JUTAWAN BLOGGER – JOHN CHOW INI!!!