Boleh Ke Seorang Blogger Jadi Jutawan?

Masa saya mula-mula buat blog, ramai yang tanya dengan saya….

Buat blog boleh buat duit online ke?

Susah ke senang buat blog nie beb?

Aku pernah dengar ada blogger sampai jadi jutawan hanya dari blog sahaja…betul ke?

Saya memang dah ada blog tapi masih GAGAL SATU SEN buat duit online daripada blog…apa silap heh?

Dan macam-macam lagi persoalan diajukan kepada saya… 🙂

Saya akan ceritakan perjalanan saya bina sebuah blog yang PERCUMA tapi POWER sampai boleh buat pendapatan sampingan sehingga hari ini…tapi nak buktikan cerita sebenar tersebut, korang lihat sendiri BUKTI SEBENAR yang saya ambil dari akhbar mengenai kisah blogger bergelar jutawan senyap….

belajar buat blog, belajar buat blog percuma, menulis blog, menjana pendapatan melalui Blog, tips penulisan blog, rahsia blogger, contest seo belajar buat blog, perniagaan internet, panduan buat blog percuma, teknik buat blog percuma,

belajar buat blog, belajar buat blog percuma, menulis blog, menjana pendapatan melalui Blog, tips penulisan blog, rahsia blogger, contest seo belajar buat blog, perniagaan internet, panduan buat blog percuma, teknik buat blog percuma,

belajar buat blog, belajar buat blog percuma, menulis blog, menjana pendapatan melalui Blog, tips penulisan blog, rahsia blogger, contest seo belajar buat blog, perniagaan internet, panduan buat blog percuma, teknik buat blog percuma,

Naahhh…gaji blogger dah sama dengan gaji seorang pensyarah universiti @ cikgu sekolah tangga gaji gred 52 beb! Ini membuktikan yang saya cakap tue bukan sembang kosong jek… 🙂

Tapi nak jadi seperti mereka tidaklah dalam masa yang singkat dan anda perlu belajar buat blog dari teknik atau panduan yang betul.

Nak tahu panduan @ teknik belajar buat blog yang bagus? Dan yang pasti boleh buat duit online secara autopilot walaupon anda sedang pergi bercuti @ melancong bersama orang tersayang mahupun keluarga tercinta?

Follow maklumat @ rahsia buat blog kat bawah ini…..

belajar buat blog, belajar buat blog percuma, menulis blog, menjana pendapatan melalui Blog, tips penulisan blog, rahsia blogger, contest seo belajar buat blog, perniagaan internet, panduan buat blog percuma, teknik buat blog percuma,

 

Advertisements

Pencapaian Terkini Belajar Buat Blog Dari Saya Blogger Tak Ternama

Hoho! Memandangkan saya dah sembang pasal belajar buat blog PERCUMA tapi POWER disini…

Sudah pasti korang yang TERJUMPA blog ini nak tau gak laa kan results2 pencapaian saya blogger – si bongkok tak ternama ini… 🙂

Dimana baru-baru ini saya telah bersama-sama puluhan blogger ternama Malaysia menyertai contest seo yang dianjurkan oleh pihak ilancee dot com – Pusat servis jual beli online yang semakin mendapat tempat khususnya daripada rakyat Malaysia.

Contest tersebut dianjurkan selama lebih kurang 2 bulan tak silap saya….

Pada awal penyertaan saya dalam contest seo ilancee 2017 ini, saya memang sudah tahu yang saya tak mampu untuk menang contest tersebut apatah lagi berada sekurang-kurangnya TOP 5 daripada mereka yang sertai contest ini.

Saya setup blog percuma sepertimana blog ini kurang daripada 1minggu selepas contest seo itu berlangsung.

Dan saya daftarkan diri untuk contest tersebut pada 28 febuari 2017 yang lepas.

Tak angin, takde ribut admin iLancee pon reply kepada saya untuk tujuan pengesahan bagi blog penyertaan saya tue….

Dan saya dimaklumkan bahawa….

contest seo ilancee 2017, keputusan contest ilancee 2017, penyertaan contest seo ilancee 2017 dibatalkan

Untuk pengetahuan kalian, di awal penyertaan, pihak admin tidak ada langsung mention kesalahan menggunakan nama ilancee pada mana-mana domain yang ingin didaftarkan… 🙂

Saya anggap ianya hanyalah kesilapan teknikal yang tidak disengajakan.

Cuma alasan pengesahan daripada pihak admin adalah – JIKA SAYA MENANG, blogger yang bertanding akan mempertikaikan keputusan tersebut….petanda dimana saya mungkin anda menang kot… 😀

Saya memang tidak jangka keputusan yang saya akan menang sebenarnya…sebab saya yakin blogger yang bertanding dalam contest seo ilancee ini terdiri daripada pakar-pakar seo Malaysia yang sering kali monopoli mana-mana pertandingan seo peringkat tempatan.

Sebagai seorang blogger, saya tertanya-tanya sampai hari ini, adakah MUDAH jika BLOG BARU tak sampai 2 bulan setup dari medium PERCUMA seperti wordpress dot com BOLEH menang contest seo seperti ilancee ini?

Dan keputusan rasmi dan terkini bagi contest seo ilancee 2017 adalah….

contest seo ilancee 2017, keputusan contest ilancee 2017, penyertaan contest seo ilancee 2017 dibatalkan

Nah! Rasa macam nak terjun bangunan klcc jek bila dapat tahu blog percuma saya tue telah berjaya menduduki tangga teratas bagi contest seo tersebut… 🙂

Dan lebih memeranjatkan apabila selepas beberapa hari keputusan rasmi keluar, saya dapati keputusan CUKUP LUAR BIASA berlaku seperti dibawah ini….

contest seo ilancee 2017, keputusan contest ilancee 2017, penyertaan contest seo ilancee 2017 dibatalkan

Sampai 2 LINK blog yang serupa tak siap nie berjaya mengungguli contest seo tersebut.

Saya amat bersyukur atas pencapaian tak seberapa saya ini… 🙂

Anda tidak percaya? Saya sendiri 10x ganda tidak percaya dengan keputusan ini… 🙂

Kesimpulan yang ingin saya berikan disini adalah :

  • Untuk belajar buat blog & menghasilkan result dalam enjin carian yang baik BUKAN 100% bergantung kepada blog yang cantik dan perkara-perkara yang berkaitan dengannya TETAPI bagaimana anda faham untuk bina blog dengan kaedah yang betul.
  • Mitos yang mengatakan HANYA dari domain blog BERBAYAR sahaja mampu mencapai keputusan yang baik dalam enjin carian terutamanya GOOGLE adalah MITOS/BOHONG/KELENTONG semata-mata sebab saya telah buktikan kepada anda!

Dan kini saya sedang ingin membuktikan kepada anda yang blog percuma serupa tak siap yang sedang anda baca ini juga sedang berentap dengan puluhan blogger-blogger ternama Malaysia bagi contest seo – belajar buat blog.

Saya akui TIDAK MUNGKIN yang KEAJAIBAN berlaku untuk kali yang kedua namun berkat doa anda mungkin akan membantu saya….ameen!

Dan keputusan tidak rasmi setakat mana artikel ini ditulis, kedudukan saya dalam contest tersebut adalah….

belajar buat blog, belajar buat blog percuma, menulis blog, menjana pendapatan melalui Blog, tips penulisan blog, rahsia blogger, contest seo belajar buat blog, perniagaan internet, panduan buat blog percuma, teknik buat blog percuma,

Hoho2…adakah keajaiban BAKAL BERLAKU sekali lagi untuk contest seo ini? Sama-sama kita nantikan nanti ya results rasmi dari penganjur.

p/s: Tinggal 1bulan lebih dari sekarang keputusan rasmi akan dimaklumkan. Dan masih terlalu awal untuk menganggap peluang saya memenangi contest seo ini namun segalanya saya hanya berserah kepada-NYA yang maha mengetahui…ameen

p/p/s: Jika anda ingin bertanyakan sebarang persoalan kepada saya, korang bleh roger saya di blog rasmi saya iaitu PerniagaanInternetHQ.com ( blog yang tak berapa nak siap tue… 😛 )

Belajar Buat Blog Yang Sebenar Tapi Power Macam Mana?

Sebelum saya cerita lebih lanjut pasal….

 

Lebih “afdal” rasanya saya ceritakan asam garam saya sendiri bagaimana saya bermula dan boleh berjaya buat duit online daripada sebuah blog platform percuma iaitu wordpress.com (platform bina blog percuma yang anda sedang baca ini)

Cukuplah sekadar anda tahu nama online saya – si bongkok

Saya mula aktif online sejak tahun 2000 lagi. Saya aktif online dengan  mula-mula hari-hari daftar email hotmail serta yahoomail sebab nak dapat nama sendiri ( SAMPAI SEKARANG TAK DAPAT PON!), cari lagu mp3, CHIT-CHAT dalam ruangan siber mIRC DAN ICQ, bermain game ragnarok – red alert command and conquer dan macam-macam lagi.

Hampir 5 tahun saya online di internet hanya lebih kepada urusan lebih kepada GAMES & CHAT sahaja..

Dan selepas ini saya mulai BOSAN cuba mencari aktiviti baru untuk ONLINE di internet.Dan saya diperkenalkan oleh rakan saya kepada sebuah website iaitu CARIGOLD dan WANGCYBER sekitar tahun 2006.

Dari kedua-dua website inilah saya mula belajar selok-belok buat duit online dari internet

Dalam banyak-banyak yang saya belajar pasal buat duit online di internet, saya tertarik dengan perkara – BLOG

Dan apa yang membuatkan saya tertarik dengan blog? Sebab dari blog juga anda beberapa orang blogger ternama di luar negara mampu capai kebebasan kewangan yang sebenar…

belajar buat blog, belajar buat blog percuma, menulis blog, menjana pendapatan melalui Blog, tips penulisan blog, rahsia blogger, contest seo belajar buat blog, perniagaan internet, panduan buat blog percuma, teknik buat blog percuma,
belajar buat blog, belajar buat blog percuma, menulis blog, menjana pendapatan melalui Blog, tips penulisan blog, rahsia blogger, contest seo belajar buat blog, perniagaan internet, panduan buat blog percuma, teknik buat blog percuma,

Saya pon cakap pada diri saya…..

Kalo aku tak capai taraf JUTAWAN sekalipon dengan blog, tapi setidak-tidaknya aku boleh buat duit dengan blog secara konsisten setiap bulan demi kelangsungan hidup aku dan keluarga kecilku….
belajar buat blog, belajar buat blog percuma, menulis blog, menjana pendapatan melalui Blog, tips penulisan blog, rahsia blogger, contest seo belajar buat blog, perniagaan internet, panduan buat blog percuma, teknik buat blog percuma,
Demi kelangsungan hidup? Itu saya tapi rupanya orang lain yang JAUH LEBIH HEBAT dari saya juga mengalami masalah mencari pendapatan tambahan demi kelangsungan hidup juga….
belajar buat blog, belajar buat blog percuma, menulis blog, menjana pendapatan melalui Blog, tips penulisan blog, rahsia blogger, contest seo belajar buat blog, perniagaan internet, panduan buat blog percuma, teknik buat blog percuma,
belajar buat blog, belajar buat blog percuma, menulis blog, menjana pendapatan melalui Blog, tips penulisan blog, rahsia blogger, contest seo belajar buat blog, perniagaan internet, panduan buat blog percuma, teknik buat blog percuma,

Dan selepas itu saya mula aktif buat blog. Mula-mula buat blog ingat senang tapi tak sangka susah daripada apa yang saya jangka.

Lihat member berjaya buat blog dengan beli domain berbayar, saya pon follow juga…beli laa hampir (beratus juga domain berbayar pernah saya beli) sebab nak jadi POWER punya pasal.

Akhirnya berjaya juga saya dengan beberapa blog tersebut ( tak perlulah saya bagitau disini sebab faktor keselamatan dan kelangsungan hidup… 😛 ) tapi hampir 50% juga saya gagal dalam membina blog tersebut.

Dan setelah hampir 10tahun saya bergelumang dengan sepak terajang dalam arena blogging tempatan mahupun antarabangsa, kini saya berjaya juga untuk mencapai matlamat kecil saya – BUAT DUIT ONLINE SECARA KONSISTEN MELALUI MEDIUM BLOG PERCUMA!

Dan antara hasil kecil saya sehingga hari ini termasuklah….
belajar buat blog, belajar buat blog percuma, menulis blog, menjana pendapatan melalui Blog, tips penulisan blog, rahsia blogger, contest seo belajar buat blog, perniagaan internet, panduan buat blog percuma, teknik buat blog percuma,
belajar buat blog, belajar buat blog percuma, menulis blog, menjana pendapatan melalui Blog, tips penulisan blog, rahsia blogger, contest seo belajar buat blog, perniagaan internet, panduan buat blog percuma, teknik buat blog percuma,
belajar buat blog, belajar buat blog percuma, menulis blog, menjana pendapatan melalui Blog, tips penulisan blog, rahsia blogger, contest seo belajar buat blog, perniagaan internet, panduan buat blog percuma, teknik buat blog percuma,

Takde lah banyak sampai RM10K sebulan macam blogger ternama yang anda baca diawal blog ini tadi. Sebab saya bukanlah blogger ternama pon…. 🙂

Sebab objektif utama saya buat blog selain mampu buat duit online adalah :

1) Dari blog saya belajar kenal erti hidup yang sebenar
– Kenapa saya cakap macam tue? Dulu masa bujang, saya hanya fikir kerja kerajaan sahaja tapi bila dah mampu buat duit online dari blog, saya pon tahu yang tak mustahil pon untuk kerja dari rumah. Dari blog juga saya juga telah tahu selok belok menjadi bos family yang baik dari panduan menjadi ibubapa cemerlang… 🙂

belajar buat blog, belajar buat blog percuma, menulis blog, menjana pendapatan melalui Blog, tips penulisan blog, rahsia blogger, contest seo belajar buat blog, perniagaan internet, panduan buat blog percuma, teknik buat blog percuma,

2) Dapat membantu orang lain melalui penulisan blog
– Kebanyakkan daripada kita hari ini akan mencari jalan penyelesaian segera melalui internet. Dan melalui blog juga dapat membantu menyelesaikan masalah-masalah tersebut. Saya berasa gembira apabila ada pengunjung blog-blog yang telah saya bina dapat memperolehi maklumat-maklumat penting disana. Walaupon bukanlah seperti membantu orang lain menjana pendapatan melalui internet sehingga beratus-ratus ribu ringgit dalam sebulan, setidak-tidaknya dapat juga laa mereka menjana wang walaupon serendah RM1… 🙂

3) Dapat berinteraksi dan berkenalan dengan blogger lain
– Memandangkan saya nie pemalu dan tidak kacak seperti fattah amin hero pujaan Mr Pilot tue, tak ramai laa blogger-blogger luar yang saya kenal. Tapi saya pulak sering follow mereka secara senyap-senyap sehinggakan ada yang saya anggap seperti idola saya…Siapa orangnya? Mungkin anda yang sedang membaca blog ini…Tak percaya? 🙂

belajar buat blog, belajar buat blog percuma, menulis blog, menjana pendapatan melalui Blog, tips penulisan blog, rahsia blogger, contest seo belajar buat blog, perniagaan internet, panduan buat blog percuma, teknik buat blog percuma,

Ok! Kisah asam garam buat duit di internet melalui blog telah saya kongsikan. Kini saya nak kongsikan rahsia hebat yang boleh anda perolehi apabila belajar buat blog daripada…..

JOM BELAJAR BUAT BLOG YANG MUDAH DAN PERCUMA SAMPAI ANDA BOLEH JADI JUTAWAN SATU HARI NANTI…TAKNAK KER? TONTON JAP VIDEO JUTAWAN BLOGGER – JOHN CHOW INI!!!

Jom Belajar Buat Blog Percuma Yang Power

PANDUAN RINGKAS BELAJAR BUAT BLOG – EDISI PERCUMA 2017

Ebook belajar buat blog yang sarat dengan panduan serta teknik buat blog sebenar mengandungi 119 muka surat ini terbahagi kepada 7 modul utama iaitu :

  • Nak buat blog tentang apa?
  • Langkah-langkah buat blog dengan blogspot
  • SEO Nadi Kekuatan Blog
  • Buat duit dengan blog
  • Rahsia Buat Duit Dengan Affiliate
  • Rahsia buat duit melebihi 4 angka diinternet
  • Rumusan dan penutup

InshaALLAH…dari ebook belajar buat blog yang saya nyatakan ini, anda sudah berada 30 langkah kehadapan untuk membuat blog anda LEBIH POWER daripada saya.

Saya memang tidak mengenali penulis iaitu Muhammad Anuar Marsib secara dekat tapi apa yang saya dapat tahu beliau ini pernah…

belajar buat blog, belajar buat blog percuma, menulis blog, menjana pendapatan melalui Blog, tips penulisan blog, rahsia blogger, contest seo belajar buat blog, perniagaan internet, panduan buat blog percuma, teknik buat blog percuma,

belajar buat blog, belajar buat blog percuma, menulis blog, menjana pendapatan melalui Blog, tips penulisan blog, rahsia blogger, contest seo belajar buat blog, perniagaan internet, panduan buat blog percuma, teknik buat blog percuma,

belajar buat blog, belajar buat blog percuma, menulis blog, menjana pendapatan melalui Blog, tips penulisan blog, rahsia blogger, contest seo belajar buat blog, perniagaan internet, panduan buat blog percuma, teknik buat blog percuma,

Kalo sampai mengajar orang secara group kecil dalam bengkel seperti ini pon beliau dah buat, kini beliau nak bagi ilmu buat duit dengan blog tue melalui medium ebook pula.

Dan jangan pandang sebelah mata ebook sulung edisi percuma ini sebab dari hasil riki-riki saya secara bawah radar saya dapat tahu en anuar marsib ini merupakan…

belajar buat blog, belajar buat blog percuma, menulis blog, menjana pendapatan melalui Blog, tips penulisan blog, rahsia blogger, contest seo belajar buat blog, perniagaan internet, panduan buat blog percuma, teknik buat blog percuma,

belajar buat blog, belajar buat blog percuma, menulis blog, menjana pendapatan melalui Blog, tips penulisan blog, rahsia blogger, contest seo belajar buat blog, perniagaan internet, panduan buat blog percuma, teknik buat blog percuma,

Ok! Maklumat penulis ebook belajar buat blog telah saya beritahu…

Modul ebook belajar buat blog juga telah saya beritahu….

Dan kini saya bagitahu peluang anda buat duit online untuk tahun 2017 ini melalui ebook belajar buat blog hasil tangan en anuar marsib iaitu…

 

Dimana contest seo ini turut disertai oleh para blogger tempatan termasuklah :

  1. calrasepatrick.blogspot.com
  2. nonasani.blogspot.my
  3. missobsesi.blogspot.my
  4. sayidahnapisah.com
  5. mommyfiqa.com
  6. bloggerlelaki.com
  7. ciklapunyabelog.blogspot.my
  8. dianarashid.com
  9. susahsenangblogger.com
  10. at-tarmizi.blogspot.my
  11. myideakini.com
  12. amirkhalis.blogspot.my
  13. sayabukancikgu.com
  14. messarah.blogspot.my
  15. jangan-bukak.blogspot.my
  16. fadzirazak.com
  17. heroborneo.com
  18. nikkhazami.com
  19. misztrex.blogspot.my
  20.  ummizarra.com
  21. infopelajar2u.com
  22. sabreehussin.com
  23. topseofriendly.blogspot.my
  24. ummiseri.com
  25. saidila.com
  26. qiyasaad.com
  27. kataubaid.com
  28. belajarbuatblogpercuma.wordpress.com
  29. iuzira.com
  30. hiburansabah.com
  31. heroborneo.com
  32. nasitambah.com
  33. aynorablogs.com
  34. ohtiptop.com
  35. jebengotai.com
  36. sensasi2020.com
  37. sayaazieera.blogspot.my
  38. jambubatublog.com
  39. adibsite.com
  40. sishawa.blogspot.my
  41. cikilamenari.blogspot.my
  42. alongxp.com
  43. elihjapahar.com
  44. jiesusanos.com
  45. sianangbumaya.com
  46. bagiblogger.blogspot.com
  47. vitamin-cerdik.com
  48. JOM DAFTAR CONTEST SEO INI!

Penilaian terhadap Contest SEO – Belajar Buat Blog

Penilaian Blog akan dilakukan terhadap SEO melalui kata kunci “Belajar Buat Blog” yang mendapat tempat di Google Malaysia (http://www.google.com.my ) yang akan diambil menggunakan Google Chrome pada tarikh antara 26-27 April 2017.

Hadiah Contest SEO : Belajar Buat Blog:
Tempat Pertama : Wang Tunai RM300
Tempat Kedua : Wang Tunai RM200
Tempat Ke 3 : Wang Tunai RM100

belajar buat blog, belajar buat blog percuma, menulis blog, menjana pendapatan melalui Blog, tips penulisan blog, rahsia blogger, contest seo belajar buat blog, perniagaan internet, panduan buat blog percuma, teknik buat blog percuma,

Ninndiaaaa!!!! Apa tunggu lagi! Kata nak jadi blogger ternama kan…silap2 haribulan boleh jadi jutawan blogger siapa tahu kan! Jom dapatkan ebook belajar buat blog 2017 sekarang juga!